top of page

Blog - Ik ben bijna klaar met mijn opleiding tot zorgprofessional. En wat nu?!

Bijgewerkt op: 17 dec. 2020

Bij de keuze voor een medische opleiding tot arts of zorgprofessional weet je vaak al ongeveer in welke sector je wil terechtkomen. Toch is het werkveld op dat moment nog verre toekomstmuziek. Plots sta je aan het eind van je opleiding en dus op een kruispunt in je leven. Je wil alle mogelijke opties grondig bestuderen om jouw weloverwogen stap naar het werkleven te kunnen nemen. Maar hoe pak je dat in hemelsnaam aan? Uit onze verhelderende gesprekken met ASO’s kwam dit vaak naar voor als pijnpunt. Als arts-specialist in opleiding krijg je immers geen handleiding over hoe je moet solliciteren of welke uitstroommogelijkheden er allemaal zijn. Bovendien heb je het zodanig druk met je klinisch assistentschap en/of doctoraat dat je weinig tot geen ruimte hebt om dit allemaal zelf uit te zoeken. Als 2THACT reiken wij met veel plezier de hand naar elke arts-specialist in opleiding met vragen of bezorgdheden. Afhankelijk van ieders individueel verhaal passen wij onze rol aan om samen de toekomstvisie verder scherp te stellen.


Door onze kennis van de sector en ons ruime netwerk kunnen wij op basis van jouw noden gericht opties in kaart brengen. Dit helpt jou als ASO om snel en accuraat een overzicht te hebben van wat de arbeidsmarkt in zijn mars heeft.

Hierbij zijn we soms een hulplijn. Is de richting namelijk duidelijk, maar ontbreekt er nog een puzzelstukje in het groter geheel? Dan is dat onze cue to help! We bekijken jouw vraag tot in de diepte zodat jij tot een geïnformeerde beslissing kunt komen. Bijvoorbeeld, welke mogelijkheden zijn er tot wetenschappelijk onderzoek? Wat biedt het ziekenhuisnetwerk? Hoe is de financiële associatie georganiseerd? Hoe verloopt de samenwerking met andere diensten? Een publieke vacature is vaak slechts een beknopte omschrijving van de jobinhoud en het aanbod. Een persoonlijke hulplijn die jou -eventueel na anonieme afstemming met de dienst of de directie- de nodige inlichtingen verschaft, lijkt ons geen overbodige luxe. Bij 2THACT puzzelen we dus heel graag mee waarna je in eer en geweten een besluit kunt nemen omtrent een specifieke positie.


Ook voor begeleiding naar een buitenlandse werkervaring kan je bij ons terecht. We merken dat de groep jonge artsen met zin voor een buitenlands avontuur blijft toenemen. Maar hoe vind je nu zo’n positie in het buitenland? En hoe pak je zo’n overstap aan? Wij helpen graag jouw ticketje naar de zon te boeken! Door middel van diverse partnerships in het buitenland hebben wij namelijk ook een groot aanbod voor zorgprofessionals over de grenzen heen. Behalve Nederland en Frankrijk, behoren eveneens exotischere bestemmingen als Aruba en Martinique tot de mogelijkheden. Eerlijk, wie wil daar nu niet heen (al dan niet werkgerelateerd)?


Als 2THACT helpen wij ook regelmatig bij het maken van keuzes. Wij spreken immers regelmatig ASO’s die vooral moeite hebben om in hun eentje te bepalen welke functie nu het best aansluit bij hun waarden en ambities. Elke professionele factor waar jij als persoon, collega of arts belang aan hecht, impliceert een eliminatie. Hierbij trachten wij jou te begeleiden op basis van jouw voorkeuren omtrent teamgrootte, subspecialisme, wachtregeling, wetenschappelijke ambitie, regio,… langs elke tweesprong tot aan de finishlijn. Zo vind je aan het eind van onze keuzeboom jouw geknipte professionele match.


Overigens treden wij nu en dan ook op als coach die je helpt reflecteren over jezelf als persoon en als arts. Door de juiste -en soms gedurfde- vragen te stellen, helpen wij jou graag persoonlijke doelstellingen te (her)definiëren om zo het beste in jezelf naar boven te brengen. Het is immers onmogelijk om een keuze te maken als je zelf (nog) niet goed weet naar wat je überhaupt op zoek bent. Tijdens deze loopbaancoaching ontwikkel je bijgevolg een duidelijk beeld van je waarden, sterktes, zwaktes, ambities,… Op basis van de verworven inzichten kan je dan gesterkt en gegrond op zoek naar je eerste professionele uitdaging.


Tenslotte zijn wij ook heel vaak een klankbord. Vooral als ASO heb je soms wel eens nood aan een objectief persoon die aandachtig luistert naar jouw bezorgdheden en/of hersenspinsels én op basis hiervan de nodige acties onderneemt (2THACT: THinks in ACTions, remember?). Solliciteren heb je bijvoorbeeld nooit geleerd tijdens je opleiding. Bovendien is het nog maar de vraag of er in de artsenwereld gesproken kan worden van een sollicitatie. Het proces is zenuwslopend en allesbehalve standaard. Op de vraag ‘Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?’ zoekt 2THACT graag samen met jou het antwoord.


Het zoeken en vinden van een eerste positie als arts is spannend, uitdagend en omslachtig. Uiteraard beweren wij helemaal niet dat een arts dit niet zelfstandig kan, maar graag helpen wij jou in deze zoektocht. Beschouw ons maar als een gids of GPS.


Heb je bijgevolg nood aan een hulplijn, een ticketje naar de zon, een coach, een klankbord of een GPS? Wij, bij 2THACT, vertalen met plezier jouw verhaal in de juiste toekomstmuziek. Aarzel dan ook niet om contact op te nemen met ons. Wij staan alvast paraat!

Comments


bottom of page